De Bewogen Geschiedenis van Huis de Voorst

Het huis de voorst van een aantal eeuwen geleden.

Als de muren van Huis de Voorst zouden kunnen praten dan hadden ze heel wat te vertellen. Bijzondere verhalen over een Graaf, een Koning-Stadhouder, Duitse soldaten, en een verwoestende brand & wederopbouw.

De geschiedenis van het landgoed gaat - voor zover wij dit kunnen nagaan - terug tot in de 12e eeuw. Het oorspronkelijke gebouw was in die tijd voorzien van een toren en omringd door dubbele grachten en een ophaalbrug. De bewoners van het slot stonden hoog in aanzien in de streek en beheerden de gehele omgeving. De eigenaar van toen die tijd, Evert ter Voorst, overleed in het jaar 1561. Zijn schoonzoon Derk van Keppel werd erfgenaam, waarna uiteindelijk zijn achterkleinzoon Arnold Joost van Keppel het kasteel in 1685 in eigendom kreeg. Door Arnold Joost van Keppel, die een gunsteling was van Koning Stadhouder Willem III, werd het landgoed waar slechts een ruïne van over was, een waardig kasteel.

Portret van Arnold Joost van Keppel

Arnold Joost van Keppel

De oorsprong van Landgoed Huis de Voorst begint met de opdracht tot bouwen door Arnold Joost van Keppel in het jaar 1695. Door een warm contact met Koning-Stadhouder Willem III, verwierf Arnold Joost van Keppel aanzien en rijkdom, die de bouw van Huis de Voorst mogelijk maakte.

Het huis en de tuinen werden ontworpen door de architecten Jacobus Roman en Daniël Marot, wie overigens ook de architecten waren van Paleis Het Loo. Het landgoed bestaat uit een rechthoekig corps-de-logis die met de gebogen colonnades is verbonden met de linker en de rechter vleugel van het kasteel.

Bloemstuk op tafel

Versailles van de Achterhoek

Huis de Voorst werd een landgoed van grandeur. Reisverslagen van de bezoekers beschreven een bijzonder indrukwekkend interieur & exterieur. Het prachtige paleis stond al spoedig bekend als het “Versailles van de Achterhoek” en het werd een “Lieu de Plaisance”, waar Arnold en de Koning-Stadhouder menig belangrijke gast verwelkomde. Na de “Van Keppel-periode” hebben vele adelijke families het landgoed gekocht, bewoond en weer verkocht.

Een foto hoe het er vroeger uit zag op huis de voorst

Landheren & Herbouwing

Nadat Huis de Voorst opeenvolgend was bewoond door de families; Van Lijnden, Bentinck en Van Neukirchen genaamd Nyvenheim, werd het verkocht aan Gerrit Hesselink. Deze koopman liet het koepeldak en de zijvleugels helaas slopen. Het landgoed werd in kavels verkocht en ook een deel van het interieur werd van de hand gedaan. 

De zijvleugels en de colonnades werden herbouwd, toen in 1875 de familie Völcker eigenaar werd van Huis de Voorst. De zijvleugels en colonnades werden herbouwd op basis van de oorspronkelijke vormen, en het landgoed kreeg een nieuwe inrichting met antieke meubelen, gobelins, zilver en porselein. Huis de Voorst kreeg weer een deel van zijn grandeur terug,

Huis de voorst in brand

De Grote Brand

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 was Huis de Voorst het tijdelijke onderkomen van Duitse militairen. In 1943 was het de bedoeling dat het Departement van Koloniën zich zou vestigen in Huis de Voorst.  Tijdens een kleine onderhoudsbeurt zorgt het verboden gebruik van een verfbrander voor een verwoestende brand en ontploffing. Het fraaie houtsnijwerk en het geschilderde plafond gingen voorgoed verloren.

Foto van bed in de bruidssuite

Restauratie & Ashford Group

Een tiental jaren later werd begonnen met de restauratie, door de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het werd in 1957 en in de jaren 2003 tot 2005 volledig gerestaureerd en is het interieur smaakvol en sfeervol aangepast aan de schitterende uitstraling van het huis.

Sinds 1999 organiseert het team events & bruiloften op Landgoed Huis de Voorst. In 2003 neemt Ashford Party & Event Catering (Ashford Wedding & Event Designers) officieel de exclusieve exploitatie voor het landgoed over.

 

Spannende Geschiedenis

Wil jij de geschiedenis graag in bewogen beeld zien?
Bekijk dan de onderstaande YouTube video, en duik in het verleden van Arnold Joost van Keppel & zijn landgoed.

Ben je benieuwd naar meer leuke feitjes over de geschiedenis van het landgoed?

Of wil je graag meer zien van de locatie? Neem dan een kijkje op onze Instagram of Facebook pagina waarop een groot aantal sfeerbeelden van de locatie te vinden zijn.

Hebben jullie vragen of willen jullie meer weten over de mogelijkheden voor jullie grote dag op Landgoed Huis de Voorst? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek & sfeervolle rondleiding via het contactformulier op onze website. Ook zijn wij te bereiken voor het maken van een afspraak op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur, via 0575-545454.

Vorige
Vorige

Ik BBQ Voor Jou op Huis de Voorst